1. Estalvia en cabal d’aigua

Col·locant optimitzadors de cabal. Són uns dispositius que es col·loquen a la boca de l’aixeta i limiten el cabal d’aigua. Permeten estalviar fins a un 50% d’aigua corrent i de gas.

2. Optimitza l’aigua de la dutxa

Fes una dutxa en comptes d’un bany i prova d’ensabonar-te amb l’aixeta tancada. Evitaràs malgastar més de 50.000 litres d’aigua l’any. L’aigua és un bé natural escàs i l’hem de preservar.

3. Utilitza llums de LED

El preu de compra dels llums de LED és més elevat que el de les bombetes incandescents convencionals, però gasten 5 vegades menys i tenen una vida útil 10 vegades més llarga.

4. Tanca les lluminàries

Tanca els interruptors de les lluminàries quan no les utilitzis i evita tenir llums encesos inútilment. Si mantens les pantalles netes aprofitaràs millor la llum que aporten.

5. Aprofita la llum natural

A l’hivern obre cortines i persianes durant el dia, la llum natural és gratuïta. Et permetrà estalviar calefacció. A l’estiu, si evites la radiació solar a les hores de major intensitat estalviaràs en refrigeració.

6. Regula la calefacció

A l’hivern posa el termòstat de 21º a 23ºC per a gaudir d’un confort adient i optimitzar al màxim l’energia que necessites. Augmentar la temperatura un grau suposa un augment del 8% d’energia.

7. Regula l’aire condicionat

A l’estiu la temperatura adient està entre els 24º i els 26ºC. Quan no siguis a casa desconnecta’l. Si només són unes hores, el pots regular a 15ºC; estalviaràs un 40% d’energia.

8. Economitza amb panells solars

L’energia solar és la més idònia per a escalfar l’aigua. Amb només un panell solar de 2m2 podem subministrar el 60% de les nostres necessitats energètiques.

9. Manteniment de la caldera

No esperis que es faci malbé la teva caldera, un bon manteniment et farà estalviar fins a un 15% d’energia, que representa més de 100€ d’estalvi l’any.

10. Frigorífic a punt

És un dels electrodomèstics que consumeix més a la llar, ja que funciona les 24 hores del dia. Si el frigorífic no és nou, revisa les portes: si tanca de manera hermètica estalviaràs un 40% d’energia.

11. Optimitza les rentadores

És un dels electrodomèstics que consumeix més energia a la llar. És recomanable carregar el tambor al màxim i, si fa bon temps, eixugar la roba a l’aire lliure en comptes de fer-ho amb l’assecadora.

12. Compra intel·ligent

Tenir en compte l’etiqueta energètica és important a l’hora de comprar un electrodomèstic. La categoria Triple A és la marca de més eficiència, baixant per la B fins a arribar a la D.